BOALA NIEMANN PICK

BOALA NIEMANN PICK

DEFINIŢIE CLINICĂ
- Boala Niemann-Pick este o boala genetica de metabolism in care deficitul unei enzime lizozomale-sfingomielinaza acida- determina acumularea patologica a lipidelor( in principal a sfingomielinei) la nivelul tuturor celulelor corpului dar preponderent la nivelul splinei, ficatului, plamanilor, maduvei osoase si creierului.
FRECVENTA BOLII
Boala este rara, apare la toate rasele si la ambele sexe.
ASPECTE GENETICE
Boala NP se transmite autozomal recesiv, ceea ce inseamna ca ambii parinti-numiti heterozigoti-au cate o gena care prezinta mutatia ( purtatori ai mutatiei dar clinic sanatosi) iar unul din patru copii(25%)- numit heterozigot- va "mosteni" genele cu mutatia de la ambii parinti si va fi bolnav. Gena care codifica sinteza sfingomielinazei este situata la nivelul cromozomului 11p. Pana in prezent au fost identificate 12 mutatii care determina boala Niemann-Pick tip A si B.
SEMNE CLINICE
Manifestarile clinice ale bolii sunt variate si difera in functie de tipul acesteia.Sunt descrise patru tipuri ale bolii Niemann-Pick, dintre care doar tipul A si B sunt determinate de deficitul desfingomielinaza ( tipurile C si D fiind determinate de anomalii de transport ale colesterolului la nivelul celulelor cerebrale, cu acumulare de sfingomielina si colesterol in lizozomi si reducerea, secundara, a activitatii sfingomielinazei). Tipul A de boala Niemann-Pick este cel mai frecvent (aproape 80% din cazuri), este caracterizat printr-un aspect normal al copilului la nastere, posibil icter prelungit.Pana la varsta de 6 luni este evidenta hepato-splenomegalia si retardul psihomotor; deteriorarea neuropsihica este rapid progresiva.
Manifestarile bolii sunt: afectarea cresterii: hipostatura, deficit ponderal;
 • - oculare: "pata rosie-ciresie" la 50% din pacienti;
 • - respiratorii:- infectii respiratorii recurente;
 • - pulmonar: infiltrat difuz reticular si fin nodular;
 • - abdominale: cresterea in volum a abdomenului;
 • - ficat: hepatomegalia; icterul neonatal;
 • - splina: splenomegalia;
 • - gastrointestinal: varsaturi, constipatie, dificultati de alimentatie;
 • - scheletale: osteoporoza;
 • - tegumentare: xantoame
 • - neurologice: sistem nervos central: hipotonia, hiporeflexia, retard psihomotor; staticitate, rigiditate, atetoza( in evolutie);
 • - hematologice: - anemia microcitara;
 • - "celule Niemann-Pick" in biopsia medulara;
 • - histiocite "sea blue" ;
 • - imunologie: adenopatia. Tipul B de boala Niemann-Pick poate debuta in perioada de sugar sau in copilarie prin depistarea, la un consult de rutina, a spleno-hepatomegaliei, care este progresiva si duce la cresterea in volum a abdomenului; in timp, se asociaza afectarea pulmonara care poate fi severa in jurul varstei de 15-20 ani; dezvoltarea neuropsihica este normala in acest tip de boala. Pacientii cu tipul C de boala Niemann-Pick prezinta adesea icter prelungit (pana la varsta de 1-2 ani) si deteriorare neuropsihica progresiva, lenta.Spleno-hepatomegalia este mai putin importanta comparativ cu tipurile A si B de boala iar supravietuirea este posibila pana la varsta de adult.
  STABILIREA DIAGNOSTICULUI.METODE DE DIAGNOSTIC
  Diagnosticul specific de boala Niemann-Pick se face prin determinarea nivelului de activitate a sfingomielinazei acide in leucocite sau culturi de fibroblasti, nivel care este foarte scazut (sub 5%). In tara noastra aceasta investigatie nu este inca disponibila. In absenta examinarilor specifice, examinarea histopatologica a diferitelor tesuturi, obtinute prin punctie biopsie hepatica, medulograma sau postsplenectomie, poate aduce indicii in favoarea diagnosticului prin evidentierea celulei Niemann-Pick; aceasta insa nu este patognomonica pentru boala Niemann-Pick putand fi prezenta si in alte boli ca: boala Wolman, boala de stocaj a esterilor de colesterol sau deficitul de lipoprotein-lipaza. Evaluarea hematologica poate decela scaderea numarului de trombocite, leucocite si hematii, prin hipersplenism hematologic( distructie la nivelul splinei marite). Radiografia toracica evidentiaza infiltratul reticulonodular chiar la pacientii fara simptome iar testele functionale respiratorii (spirometria) evidentiaza hipoxemia. Examenul oftalmologic poate evidentia, la jumatate dintre pacienti, "pata rosie, ciresie". Analiza mutatiilor este posibila in laboratoarele specializate (inca nedisponibile in Romania), precizarea mutatiei unui pacient fiind utila intrucat permite identificarea purtatorilor in familiile cu risc si diagnosticul prenatal.
  SFAT GENETIC
  Avand in vedere faptul ca este o boala cu transmitere autozomal recesiva, deci ambii parinti sunt purtatori ai genei mutante, riscul de a mai avea copii bolnavi este de 25% (unul din patru); 50% din urmasi vor fi si ei (ca si parintii) purtatori ai genei mutante si deci potentiali transmitatori ai bolii iar 25% vor fi indemni de mutatie( sanatosi clinic si nu vor transmite boala). Se impune mentiunea ca nu se poate preciza care dintre urmasi va face boala si care nu. DIAGNOSTIC PRENATAL
  Diagnosticul prenatal, indicat in familiile in care exista deja un copil cu boala Niemann-Pick, se poate efectu in laboratoarele specializate (nedisponibil inca in Romania).
  EVOLUTIE SI PROGNOSTIC
  Evolutia bolii este nefavorabila, cu agravare progresiva. In tipul A de boala Niemann-Pick se produce o deteriorare neuropsihica progresiva, se asociaza infectii respiratorii recurente, durata de supravietuire fiind de maxim 2-3 ani. In tipul B, speranta de viata este de 15-20 ani, dar cu disconfort important determinat de spleno-hepatomegalia severa si de progresia suferintei pulmonare (pacientul nefiind afectat neuropsihic).
  POSIBILITATI DE TRATAMENT,INGRIJIRE SI URMARIRE
  Boala Niemann-Pick nu benefeciaza, in prezent, de un tratament eficient. Transplantul de celule stem a fost efectuat la unii pacienti cu boala Niemann-Pick tip A dar rezultatele nu au fost comunicate inca. La unii pacienti cu tip A de boala Niemann-Pick s-a incercat -fara succes insa- transplantul splinei, ca si a infiltratului pulmonar la unii pacienti cu tipul B de boala. Transplantul de plaman, care ar avea indicatie la pacientii cu tipul B de boala Niemann-Pick cu afectare pulmonara severa, nu a fost efectuat pana in prezent. Splenectomia trebuie evitata atat timp cat este posibil deoaree indepartarea splinei este urmata de agravarea suferintei pulmonare. Terapia de substitutie enzimatica, in tipul B, ca si terpia genica, sunt considerate terapii de viitor, fiind in curs de realizare. Terapia dietetica, cu aport redus de colesterol poate fi indicata la pacientii cu tip C si D de boala Niemann-Pick, dar beneficiile clinice nu sunt convingatoare.Terapia de reducere a substratului prin utilizarea - in tipul C de boala se afla in faza de trial clinic.
  VIATA COTIDIANA
  Extrem de afectata, in toate formele de boala.
  Centrului de Patologie Genetică din Cluj Centrul de Diagnostic al Bolilor Lizozomale deservit de medici din Clinica Pediatrie I , Str. MoŇ£ilor 68, 400370 Cluj,
  Contact: Prof. Dr. Paula Grigorescu-Sido , tel/fax 0264-592446, e-mail: p_grigorescusido@yahoo.com
  FUNDAŢIA ROMÂNA PENTRU BOLILE LIZOZOMALE,Sediul Targu Jiu, str. Victoriei, Bl. 39, sc. 2, ap. 2,
  Preşedinte: Dr. George Sîncă


 • Pentru informaţii vă rugăm să ne contactaţi